… Men ham der løb risikoen fik ikke en krone

Før vi kommer til hovedpointen, skal I høre den korte version af Christians historie.

Første halvdel af et iværksættereventyr
Christian får efter et par års ansættelse i en IT-virksomhed en idé til et stykke software, der potentielt kan blive en kæmpe, kommerciel succes. Han siger jobbet op og bruger de næste mange måneder på at kode, skaffe investorkapital og samle et hold, der kan løbe successen i gang. Desværre snubler de i målet. De er blevet overhalet af en konkurrent, og projektet kuldsejler, før de når at tjene penge.

Efter i flere år at have knoklet op til 80 timer om ugen får han at vide, at han ikke opfylder det, der i fagsproget betegnes som ”arbejdskravet”

Det kan vel ikke passe?!?
Christian er medlem af en a-kasse, så han er sikret økonomisk, hvis han en dag skulle stå uden indtægt. Men i løbet af kort tid står det klart, at han ifølge reglerne ikke kan få dagpenge. Christian er vantro. Efter i flere år at have knoklet op til 80 timer om ugen får han at vide, at han på grund af manglende omsætning ikke opfylder det, der i fagsproget betegnes som ”arbejdskravet”.

En sand historie
Han bliver ikke mindre vantro, da han taler med sine tidligere ansatte. Ingen af dem har arbejdet nær så meget som Christian, men fordi de fik løn fra hans firma, kan de få dagpenge i den periode, der går, til de finder ny beskæftigelse.

Jeg ville ønske, at det var fiktion, men desværre er det eneste opdigtede i historien navnet. Og desværre er situationen ikke enestående.

Mens alle synes at stå last og brast om at hylde iværksætternes evne til at tjene penge til Danmark, får et system som det beskrevne lov at leve videre i al ubemærkethed

Et eksempel blandt mange
Mens alle synes at stå last og brast om at hylde iværksætternes evne til at tjene penge til Danmark, får et system som det beskrevne lov at leve videre i al ubemærkethed. Det har ikke skortet på lovord om at gøre det bedre. Tilbage står altså bare, at ham, der har udviklet idéen, skaffet kapitalen og løbet hele risikoen åbenlyst bliver diskrimineret i dagpengesystemet i forhold til de lønmodtagere, han har haft ansat. Og dette er vel at mærke kun ét enkelt område ud af mange, hvor der diskrimineres.

Iværksætterpotentiale i velfærdsstaten
Hos Ase tror vi på, at der er et kæmpe iværksætterpotentiale i mange dele af samfundet, som ikke er forløst i dag. Men vi er ikke per natur en nation af risikovillige entreprenører; vi er velfærdsstatsborgere.

Derfor skal man arbejde bredt for at få folk til at rykke på deres iværksætteridéer. Givet danskernes ofte begrænsede risikovillighed er dagpengene et af de områder på iværksætterfronten, der kræver fokus. Vi er ganske enkelt nødt til at have et sikkerhedsnet, der tilgodeser selvstændige og iværksættere på lige fod med lønmodtagere.

Dagpengekommissionens pligt
Man har forsøgt talrige gange før, men resultaterne er udeblevet. Af samme årsag er der simpelthen ikke plads til flere kiksere på området for selvstændige og iværksættere, når dagpengekommissionen, som skal komme med forslag til at bedre dagpengesystem, tager fat på sit arbejde.

One response to “… Men ham der løb risikoen fik ikke en krone

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *