Husk iværksætteriet i regeringsgrundlaget

Bedre forhold og vilkår for iværksætteri og små selvstændige erhvervsdrivende bliver forhåbentlig et vigtigt mål for den nye regering. Iværksætteriet har stået stille i årevis – og forhåbentlig kan det blive en tiltrængt saltvandsindsprøjtning, hvis der i regeringsgrundlaget sættes fokus på at fremme iværksætteriet.  

Under Lars Løkke Rasmussens første regeringsperiode var iværksætteri blandt statsministerens 10 vigtigste mål for DK, mens regeringsgrundlaget for den hidtidige smalle V-regering var kemisk renset for målsætninger vedrørende iværksætteri eller selvstændighedskultur. 

Trods myter om det modsatte er Danmark reelt kun et middelmådigt land at starte virksomhed i. Det er bekymrende. Vi har om noget brug for den virkelyst, innovation og fremdrift, iværksættere og selvstændige erhvervsdrivende repræsenterer. Ni ud af ti virksomheder har under ti ansatte. Velfærdssamfundets overlevelse er entydigt knyttet til, at dansk erhvervsliv udvikler sig. At nye ideer realiseres og arbejdspladser skabes. Derfor er det helt essentielt for Danmarks fremtid, at iværksætteriet skrives ind i regeringsgrundlaget. 

Traditionelt er dansk erhvervsliv kendetegnet ved mange små og mellemstore virksomheder, men i dag er danskerne det folkefærd i EU med færrest selvstændige blandt de beskæftigede. Ganske vist stortrives myten om, at vi er et stærkt iværksættersamfund og et godt sted at starte egen virksomhed. Desværre er det langtfra virkeligheden. Reelt er Danmark et middelmådigt opstartland – i den seneste opgørelse fra Verdensbankens Doing Business kommer vi ind på en beskeden 24. plads målt på rammevilkår.  

Lønmodtagerkulturen stortrives og har så godt fat i danskerne, at kun hver syvende dansker overvejer at skippe den faste månedsløn og forfølge drømmen om at blive iværksætter. Udsigten til økonomisk usikkerhed er den afgørende årsag til at tøve. Derfor er den kommende dagpengereform for selvstændige, iværksættere og atypiske ansatte helt afgørende for, om lysten til at blive herre i eget hus slår igennem.  

Samtidig har iværksætteriet herhjemme reelt stået stille i 15 år, viser tal fra Danmarks Statistik. Nok er antallet af CVR-registrerede firmaer vokset, men stigningen dækker over aktivitetstomme eller genstartede virksomheder, hobbyvirksomhed, forældrekøbte lejligheder og eksisterende virksomheder i ny selskabsform. Kun hver tredje ny CVR-registrering er en ny og aktiv iværksættervirksomhed – og niveauet på omkring 20.000 har været stabilt i en årrække.  

Det er vigtigt vedvarende at være opmærksom på iværksætternes og de små virksomheders behov og vilkår. Netop de små virksomheder er en vigtig nøgle til vækst og skaber arbejdspladser over hele landet. Den hjemlige økonomi har haft svært ved for alvor at komme ovenpå efter krisen. Væksten er langt fra prangende, og den beskedne beskæftigelsesfremgang i den private sektor er primært sket i de små virksomheder. 

Hver gang Folketinget lovgiver eller det offentlige digitaliserer, skal virkeligheden hos de små selvstændige erhvervsdrivende tænkes ind. Vi skal tænke i brugbare og lettilgængelige løsninger, som også kan håndteres af ganske få medarbejdere i de mindste virksomheder, der investerer det meste af deres vågne tid med at få virksomheden i drift.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *